tiistai 4. helmikuuta 2014

Ohje: lihapullat treeninameiksi

Tässä ohje lihapullien tekoon.

Alkuperäinen ohje on Kattilalaakso Ruokablogin ohje uunilihapulliin, sitä on vain vähän sovellettu.

Tarvitset:

750 g jauhelihaa
1 kananmuna
1,5 dl korppujauhoja
1,5 dl vettä


Meillä on toistaiseksi ollut vain Snellmanin jauhelihaa tähän tarkoitukseen, mutta ns. koirille tarkoitettu jauheliha on käsittääkseni halvempaa. Eri asia sitten mistä sitä saa, en vielä ole ehtinyt ottaa selvää kuin Kennelrehun vaihtoehdoista.

Tee näin:

1) Vedessä turvonneet korppujauhot sekä kananmuna (jonka vahingossa laitoin kulhoon ennen kuvan ottamista)
2. Valmiiksi vaivattu taikina 3) Lihapullat pellillä odottamassa uuniin pääsyä 4) Kokeilin myös, mitä ns. kuutioista tulisi
Lauta kulhoon vesi ja korppujauhot. Anna korppujauhojen turvota vedessä hetken verran. Lisää seuraavaksi kananmuna sekä jauheliha ja vaivaa taikina valmiiksi.

1) Lihapullaprojekti on Netasta aina mielenkiintoinen 2) Valmiita lihapullia. Paistamisen aikana leivinpaperille on levinnyt rasvaa. 3) Kuutiolihapullat ovat nyt muodoltaan pyöreämpiä 4) Lihapullat pusseissa odottamassa viimeisiä vaiheita
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja ota uunipelti ja leivinpaperia (tai kaksi peltiä, kuten meidän tapauksessamme, mutta meidän uunimme ei olekaan isoimmasta päästä). Pyörittele taikinasta mieluisan kokoisia lihapullia ja laita ne pellille leivinpaperin päälle. Kun uuni on riittävän lämmin, laita pelti uuniin ja anna sen olla siellä noin 20 minuutin ajan.

Tämän jälkeen anna lihapullien jäähtyä pellillä. Kun lihapullat ovat jäähtyneet, voit laittaa ne pusseihin tai pakasterasioihin, ellet käytä kaikkia heti. Annoin itse pullien olla pusseissa kuvan mukaisesti hetken ennen kuin suljin pussit ja kiikutin ne pakastimeen. Jääkaappikin käy, jos pullat käytetään melko pian.

Edellisellä kerralla laitoin reippaasti kaikki lihapullat samaan pakasterasiaan (muovinen jäätelörasia). Ei siinä muuten mitään, mutta niiden irrottaminen toisistaan voi olla kiinnostavaa, jos ei kaikkia halua sulattaa. Siksi päädyin nyt pusseihin, jotka on helpompi ottaa pakkasesta sulamaan.

Viimeinen vinkki:

Valmiit lihapullat on helppo paloitella veitsellä tai miksei sorminkin. Ainakin Netan kokoiselle koiralle lihapullat itsessään ovat turhan isoja, enkä ole jaksanut varta vasten tehdä minikokoisia herkkuja. Lihapullataikinasta on myös moneksi, jos haluaa tehdä vaikkapa jauhelihapihvityyppisiä herkkuja. 

6 kommenttia

  1. Koirille tarkoitettua jauhelihaa saat esim. Citymarketista/Prismasta, lemmikkiliikkeistä tai Tessun tehtaanmyymälästä Suhmurasta (http://www.tessu.fi/FI/). Ja on tosiaan paljon halvempaa kun ihmisille tarkoitettu jauheliha. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aa aivan, en ollutkaan koskaan ajatellut että ihan Citymarketista voisi löytää, pitääpä katsoa kun ensi kerran käyn siellä. Kiitos vinkistä! :)

      Poista
  2. Noitahan vois vaikka ite napsia kesken treenien :P Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, vaikkei mausteita olekaan :D Ainakin nämä Netan omat lihapullat estävät sen, että söisin osan itse (niin kuin Mummon lihapullista osalle käy aina :D )

      Poista
  3. Kiva ohje, täytyy itsekin kokeilla!
    Koirien jauhelihasta kannattaa sitten vaan katsoa, ettei olisi luuta mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin joo totta, kun luuta ei saa kypsentää.. Pitää lukea tarkasti ne pakkausten tuoteselosteet :)

      Poista