sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Viron tuliaiset ja Mirun näyttelyharjoitukset

Olin tosiaan tuosta viime viikon lauantaista eiliseen asti reissussa. Ensin menin Helsinkiin ja ostin sieltä vähän jotain. Sitten menin äidin kanssa Viroon Tarttoon. Esittelen tässä nyt ensin Helsingin löydöt (Mustista ja Mirristä siis).

Rukan koirankuivauskinnas 4,90 €
Buster-trimmisakset 12,90 €

Numerolapputasku 5,90 € tai 5,95 €
Sain käytettyä minulla olleen lahjakortin. Numerolapputasku on vain hiukan iso minun käteeni, mutta minkäs teet. Tuota kuivauskinnasta olin katsellut netissä. Nyt katsotaan kurakeleillä, miten hyvin tuo toimii. Trimmisakset ostin etenkin korvakarvojen siistimiseen. Aiemmin se on hoidettu tassukarvasaksilla, mutta ne ovat ehkä alkaneet tylsyä käytössä.

Sitten Tarton tuliaiset. En nyt kyseisen eläinkaupan nimeä muista, mutta se oli Ahhaa-tiedekeskuksen vieressä. Aktivointipeli maksoi jonkun 21,90 €. Ideana on siis pyöritellä tuubeja niin, että namit tipahtavat. Tuubeihin on kahdenlaiset reikäosat. Toisissa on kolme pientä reikää ja toisissa yksi iso. Ainakaan vielä Netta ei ole älynnyt tuon pelin ideaa. Namien normaali hinta oli 3,83 €, mutta ne olivat vanhentuneen päiväyksen takia myynnissä puoleen hintaan. Nämä olivatkin siis Netan synttärilahja.





Käytiin Mirun kanssa tänään PoKSin näyttelykoulutuksessa. Seisominen meni jalat harottaen ja välillä Miru meinasi istua, mutta harjoittelu onkin vielä vähän vaiheessa. Yhdessä ympyrää juostessa Miru alkoi kiljua ja piti mennä rauhoittumaan. Sitten kouluttaja vei Mirua muutaman kierroksen. Lopussa Miru alkoi välillä huutaa, mutta sain hyssyteltyä sen hiljaiseksi. Se siis ei huutanut, jos oli nami kädessä, mutta muulloin huusi. Vihainenhan se ei ole.

tiistai 24. huhtikuuta 2012

Synttärisankari

En ole nyt kotona, mutta pakkohan sitä on onnitella omaa koira. Netta siis täyttää tänään kokonaiset kaksi vuotta ja pääsee joutuu näyttelyissä avoimeen luokkaan. Tällä kertaa en voi valmistaa Netalle "kakkua" niin kuin viime vuonna, mutta toivotaan, että kotona joku muistaa Nettaa syntymäpäivän johdosta. Onnea myös Netan siskoille (Milennas Alinka, Milennas Alisa ja Milennas Annabella)!

sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Mätsärissä joka säässä

Tänään mentiin mätsäriin ensimmäistä kertaa tammikuun jälkeen. Mätsäri oli Joensuussa Pilkon Citymarketin pihalla, järjestäjänä oli JOA. Ilmoittauduttiin ja mentiin odottamaan. Siinä vaiheessa satoi vielä. Moikkailtiin tuttuja koiria ja odotettiin kehien alkamista.

Nuorten kehä alkoi kai parista 21. Me oltiin Netan kanssa 31B. Meidän jälkeenkin oli siis vielä monta koiraa, numerot jatkuivat yli 40. Kehässä piti seisottaa koiraa. Ensin tuomari tarkasteli toista koiraa ja pyysi sitä tekemään liikkeet. Sitten oli meidän vuoro. Tuomari pyysi näyttämään itse hampaat. Sitten piti juosta kehän ympäri, tehdä edestakainen liike ja seisottaa koiraa. Sininen tuli.

Nauhakehää saatiinkin odotella jonkun aikaa. Siinä juoksivat aluksi isot koirat ja sitten me pienten joukossa. Välillä vain piti kävellä, koska ei mahtunut liikkumaan tarpeeksi nopeasti. Joltain oli myös tippunut nakin paloja maahan ja Netta yritti ronkkia niitä, mutta sain sen kulkemaan mukana. Sitten piti seisottaa ja tuomari kätteli joitain pois kehästä.

Me oltiin kehässä vielä, kun isotkin koirat tulivat. Sitten piti juoksuttaa koiria kerran ympäri ja taas jouduttiin välillä kävelemään. Lopulta piti seisottaa koiria. Tuomari kätteli joitain taas ulos, kuten meidät. Näin kävi tällä kertaa, mutta Netta ainakin esiintyi nätisti.

lauantai 14. huhtikuuta 2012

Arkitottelevaisuutta ja agilitya

Keskiviikkona oltiin Netan kanssa 4H:n järjestämässä arkitapakoulutuksessa. Meni hyvin, sillä Netalle suurin osa jutuista oli jo tuttuja. Oli kontaktia, seiso-käskyä ja hihnassa vetämättä olemista. Käskin Netan tosin seuraamaan, koska eihän se vedä hihnassa.

Tänään oltiin agilitypäivässä. Se oli myöskin 4H:n järjestämä. Kouluttajana oli Niina Leinonen Koirakoulu Napakasta ja koulutus oli Napakan hallilla. Heti alussa oli nopeasti agilityn teoriaa. Sain Netan kanssa aluksi kokeilla omatoimisesti keppejä, sillä muita esteitä otettiin yksitellen. Kepeissä oli verkot ja kepit sujuivat ihan hyvin.

Putkeen Netta osasi mennä kivasti, joten kokeiltiin hyppy-putki-systeemiä. Hypyssä ei ollut rimaa. Se meni hyvin ja se piti vielä toistaa. En oikein osaa nyt selittää, mutta Netan piti jotenkin antaa hakea hyppyestettä ja hyvin se meni. Kokeiltiin samaa juttua sekä pelkkää putkea sittemmin omatoimisesti.

Seuraava juttu taisi olla hyppy. Netta sai suoraan kokeilla kahta hyppyä. Rimat olivat minikorkeudella. Aluksi Netta taisi säätää jotain, mutta toisella kerralla juttu taisi jo onnistua. Sitten piti kokeilla takaaleikkausta. Netta meni ihan kivasti, mutta piti kokeilla toisen kerran, jolloin en kannustanut Nettaa ihan niin kamalan kovasti. Kivahan tässä on olla itse aina jalat solmussa.

Seuraavana vuorossa olikin kai pituushyppy. Se meni kivasti, joten minun piti ohjata Netta sinne putkesta. Sekin sujui ihan kivasti. Sitten vuorossa olikin tauko, jolloin käytin Nettaa vähän ulkoilemassa. Tauon jälkeen oli vuorossa pussi. Sieltä Netta tuli nätisti läpi luokseni. Sitten sain kerran tai pari ohjata Netan pussiin. Kangasta pidettiin koko ajan ylhäällä. Hyvä myös, että sain kuulla, ettei minun tarvitse koko ajan laittaa Nettaa istumaan. Se saattaisi muuten kuulemma kyllästyä.

Seuraava este oli puomi. Aluksi minun piti pitää Netta hihnassa. Hienosti se kiipesi, mutta sen oli pakko napsia kaikki puomille jääneet namit, joista muut koirat eivät olleet välittäneet. Sitten minun piti ohjata Netta ensin putkeen ja sieltä puomille. Netta meinasi aluksi ohittaa puomin, mutta hyppäsi sinne sitten ja kipitti vauhdilla. Olin aiemmin ajatellut, että mitä jos se hyppäisi puomilta alas ilman hihnaa, mutta ei se niin tehnyt.

Viimeisenä oli vuorossa A-este. Sinne sain ohjata Netan heti putken kautta. Netta sinkosikin A:lle putkelta vauhdilla. Onhan tuo aika vauhdikas! Tehtiin sama juttu vielä kerran. Tämän jälkeen päivä loppui ja lähdettiin kotiin. Nyt Netta on tosi väsynyt, eikä se ole mikään ihmekään.

lauantai 7. huhtikuuta 2012

Toivottavasti alkavan kevätkauden ensimmäinen panta

Väkersin tänään Netalle perhospannan. Sitä ennen ompelin jokaisesta aiemmasta itse tehdystä pannasta kurraosan, jotta panta toimisi paremmin. Samoin tein tietysti tälle uudelle pannalle.


perjantai 6. huhtikuuta 2012

Temput ja taidot

Ajattelin nyt tänne listata Netan (jotenkin) osaamia temppuja ja kertoa niistä hieman.

Istu!
Lienee kai itsestään selvää, että Netta istuu tällä käskyllä. Varmaan ensimmäinen Netan oppima käsky. Pitää yrittää häivyttää käsimerkkiä tästä.

Maahan!
Menee maahan. Käsimerkki tässäkin, mutta joo.

Tule!
Tulee luokse. Tätä Netta tottelee erittäin hyvin, vaikka joskus onkin ollut poikkeustilanteita.

Oottaa!
Paikallaolokäsky. Tämä on vielä hionnan alla. Joskus sujuu paremmin, joskus ei.

Seuraa!
Seuraa vasemmalla puolella.

Katso!
Ottaa hetkeksi katsekontaktin

Tassu!
Antaa vasemman tassun.

Läpy!
Läpsäisee kämmentä vasemmalla tassulla ("high five")

Pyöri!
Pyörii vastapäivään. Tässä on vielä käsimerkki. Innokkaimmin Netta tekee tämän tempun, kun näkee namin.

Kieri!
Kierähtää kyljeltä toiselle.

Sivulle!
Tulee perusasentoon. Tässä on käsimerkki.

Koriin!
Hyppää muoviseen pyykkikoriin.

Listalle eivät päässeet tokossa vasta harjoitellut liikkeet. Seuraavaksi lista tempuista, joita ajattelin opettaa Netalle.
  • jalkojen välissä pujottelu
  • jalkojen välissä kävely
  • oikealla puolella seuraaminen
  • myötäpäivään pyöriminen
  • kahdeksikko jalkojen välissä
  • oikean tassun antaminen
  • oikean tassun läpy

torstai 5. huhtikuuta 2012

Haavasuoja nro. 2

Tämä kaalimadoksi ristitty haavasuoja on luotu vauvan bodyn ala-osasta, vauvan bodyn keskiosasta ja vauvan topista. Tulos ei taaskaan ole kaunein mahdollinen, mutta ehkä se ajaa asiansa.


keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Mittarimato...

Tällä nimellä Nettaa kutsuttiin, kun esittelin Netan haavasuojan. Sterilisaatioonhan on kuukausi aikaa, mutta innostuin eilen ja tänään käymään kirpparilla. Eläintenhoitaja nimittäin sanoi, että pienelle koiralle vauvan bodykin voi käydä haavasuojaksi, ettei koira nuole haavaa. Ostin eilen kaksi bodya, isoimmat, jotka löysin, mutta yksistään ne olivat Netalle liian pieniä. Siispä tänään ostin vielä kaksi bodya ja kaksi puseroa, leikkelin hihoja irti.. ja loin parista bodysta, yhden bodyn hihoista ja puseron keskiosasta Netalle haavasuojan. Teen vielä toisen samanlaisen varmuuden vuoksi.

Haavasuoja ei ole kaunein mahdollinen, muttei sillä ole niinkään väliä. Nettaa tosin nolottaa koko haavasuoja. Saas nähdä, ostetaanko eläinlääkäriltä varmuuden vuoksi sitten kaulurikin. No, sterilisaatioon on tosiaan vielä aikaa.


Miru harjoittelee

Mirun kanssa aloitettiin tosiaan toissapäivänä seisomis- ja ravaamisharjoitukset. Ravatessa en uskalla juosta kamalan kovaa pihan liukkauden takia. Toisekseen Miru innostuu liikaa, jos itse juoksen liian kovaa. Seisomisharjoitukset ovat alkaneet sujua, vaikka välillä Miru istahtaakin. Pitää vähitellen pidentää aikaa ja kiinnittää enemmän huomiota parempaan seisomisasentoon. Miru nimittäin seuraa katseellaan kiinteästi namia ja namin pitäisi olla sen kuonon edessä, ettei se kääntelisi päätään. Myös jalat ovat vielä vähän miten sattuu.

http://www.petsie.fi/pet.php?petid=169284&s=images&setid=142728 Mirulla on Petsiessä kansio, jonne laitan Mirun mätsäriharjoituskuvia ja miksei mätsärikuviakin, kunhan sinne asti päästään.






maanantai 2. huhtikuuta 2012

Suuret on suunnitelmat

Netalle varattiin toukokuun alkuun sterilisaatioaika, joten Nettaa ei toukokuun aikana mätsäreissä juuri nähdä. Sen sijaan olisi tarkoitus viedä Miru mätsäreihin, joten tänään harjoiteltiin ravia ja seisomista. Vielä Miru sen älyää, kun tarpeeksi namia seisomisesta saa, nyt meinaa vielä välillä istahtaa.

Netan kanssa otin tänään vähän paikallaoloa, luoksetuloa ja seuraamista. Taas oli vaihe, kun sitä ei olisi huvittanut jäädä paikalleen - ehkä ympäristö oli liian kiva. Saatiin pari kivaa paikallaoloa ja luoksetuloa (käsimerkeillä, joskin paikallaolokäskyssä ei enää käsimerkkiä). Seuraaminenkin meni ihan mukavasti.

sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Tokoilua

Käytiin tänään Netan kanssa PoKSin tokoryhmässä. Jatkotokonhan keskeytti mikäs muukaan kuin juoksuaika. Tänään otettiin jääviä liikkeitä, luoksetuloa ja seuraamista. Aluksi oli liikkeestä maahanmeno. Kuulemma pitää siirtyä palkkaamaan oikeasta kädestä, kun aluksi palkkasin vasemmasta. Netta olikin aluksi vähän ihmeissään, kun ei namia voinut seurata. Eihän me mitään isompaa juttua kokeiltu, kunhan kävelin ja käskin Netan maahan.

Seuraavaksi otettiin luoksetuloa. Otettiin aika lyhyellä matkalla Netan kanssa. Ensin otin Netan sivulle istumaan, jätin sen ja kävelin vähän matkan päähän, kunnes kouluttaja käski kääntymään. Olin vähän aikaa, palasin ja palkkasin. Sitten saatiin käskyksi jättää käsimerkki pois. Netta ei kuulemma tarvitse sitä. Kävin kerran taas pyörähtämässä pienen matkan päässä ja palasin Netan luokse. Seuraavaksi sain mennä pienen matkan päähän ja kutsua Netan. Käsimerkki meinasi paikalleen jättämisessä tulla vaistomaisesti, joten meidän piti vielä tehdä koko luoksetulojuttu itsenäisesti.

Luoksetulon jälkeen vuorossa oli liikkeestä seisomaan jääminen. Meille ehdotettiin "Paikka"-käskyä, kun "Seiso!" on jo näyttelykäytössä. Pienin askelin tehtiin tätäkin juttua. Netta jäi seisomaan, astuin askelen ja palasin. Namien perään Netta ainakin selvästi oli, niiden voimalla se malttoi tehdä jotain.

Viimeisenä tehtiin pareittain seuraamista. Oltiin viimeisessä parissa. Meni ihan kivasti, vaikka Netta ei välillä tajunnut istua viereen. Kääntyi kuitenkin nätisti eikä katsekaan harhaillut missä sattui.