sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Ihan ulkona

Tänään käytiin ensin Netan kanssa lenkillä metsälenkillä. Tällä kertaa tehtiin vähän eri tavalla kuin "normaalilla metsälenkillä" ja mentiin yhden lammen takaa. Netta ainakin tykkäsi. Miinuspuoli asiassa oli tuuli, mutta onneksi pakkasta ei sentään ollut järjettömän paljon.

Sen lenkin jälkeen käytiin kotona pyörähtämässä sen verran että vaihdoin kameraan pitkän putken, laitoin sen kameralaukkuun ja suuntasin Netan kanssa pellolle valokuvaamaan. Heti, kun päästin Netan valjaista irti, se ehti jo juosta melko kauas. Lisäksi se yritti muutenkin juosta melko kauas ja siinä sitä sitten saikin kutsua.

Pellollakin tuuli ja luntakin liikkui tuulen mukana. Pellon lumihangessa oli hienoja "kuvioita". Netta nautti siitä, että sai olla irti ja hyppikin niin polulla kuin umpihangessakin.











lauantai 29. tammikuuta 2011

Leluvaraston äärellä

Nyt on aika perehtyä Netan leikkisään puoleen kääntymällä Netan (ja Mirun) lelujen puoleen. Olihan se kiva kulkea kamera kädessä etsien lattioilta koirien leluja kuvattaviksi.

Perinteinen purunaru. Tuli setistä, josta tuli myös vinkulelu (joka on pihalla jossain lumihangen alla...), frisbee ja pallo.


Jo hieman pureskeltu itse matonkuteista punottu lelu. Opin punomaan noita leluja yhdellä koiraleirillä.


Tässä nämä onkin numeroitu, koska en luultavasti osaisi kuvailla mitään tarkasti.

1. Purunaru, joka tuli joululahjalelusetistä. Samasta setistä tuli myös pallo (vielä tallessa jossain), vinkulelu (meni jo jouluna roskikseen, koska Miru rikkoi sen) ja pehmosydän, jossa oli vinkupilli (lelu meni rikki ja roskikseen, pilli talteen).

2. Vanhasta villasukasta tehty, jo pureskeltu lelu

3. Jo Netan lempiasiapostauksessa esitelty nuhruinen koiralelu, jossa on siis vinkupilli keskellä ja päässä. Ostin tuon käydessäni Joensuun koiranäyttelyssä viime vuonna.

4. Toinen vanhasta sukasta tehty lelu

5. Joku koiran leluksi päätänyt huovutettu pannunalunen tai jokin


1. "Tennislelu". Mirulla oli samanlainen, mutta tiikerikuvioinen ja se on mennyt rikki. Tämä ei sentään ole vielä Netan suussa rikkoutunut.

2. Vanha, meidän viime vuonna kuolleen Piri-koiran pentuaikainen lelu.

3. Joensuun koiranäyttelystä hankittu lelu, viettänyt myös aikaa ulkona. Jossain nettikaupassa tämä on määritelty kelluvaksi, mutta kyseistä ominaisuutta ei ole testattu.

4. Leijona, jolta on myös purtu häntä irti. Vinkupillit samoissa paikoissa kuin samanlaisella koiralelullakin


Lelusetistä tullut frisbee. Keltainen tennispallo on jostain, en muista mistä. Sininen Joensuun koiranäyttelystä viime vuodelta... Ja punainen samasta lelusetistä kuin tuo frisbee.


1. Tennispallo narulla. Motivointilelu, jota ei ole Netan kanssa paljoa testattu.

2. Netan lahja, jonka se sai täytettyään kuusi kuukautta. Tämä ei ole aktiivisessa leikkikäytössä - voitaisiin ehkä mieltää myös motivointiosastoon.

3. Itse punottu lelu, joka majailee motivointiosastolla sekin.


perjantai 28. tammikuuta 2011

TOP-5 toiveet

Tänään ohjelmassa on ollut Netalla jo iltalenkki ja sitä ennen ruoka ekstralisukkeilla. Uuden Kongin uriin on työnnetty herkkuja ja nyt Netta pähkäilee niiden kanssa. Joten asiaan.

Nyt on vuorossa toivepostaus, viisi tuotetta, jotka haluaisin Netalle, mutta en syystä tai toisesta viitsi/jaksa hankkia. Eli kivoja, muttei välttämättömiä. Noiden pikkuotsikoiden alla olevissa linkkikohdissa löytyy linkit niihin tuotteisiin, jos mietityttää, mistä on kyse.

1. Hurtta Lifeguard-huomiohuivi
(Linkki)

Tuo voisi olla aika kiva. Netan sinisissä Hurtta-valjaissa on kyllä heijastimet ja Netta käyttää lisäksi heijastinliiviä, mutta onhan se hyvä jos koira näkyisi kauemmaksikin. Pinkkinä tuo olisi tosi kiva, vaikka muuten en pinkin ystävä olekaan.

Melkein tekisi mieli listata tämän lisäksi listaan jo Hurtta Lifeguard-huomiovaljaat, mutta se jääköön tekemättä, koska valjaat Netalle jo on ja toisia ei tarvita.

2. Hurtta Lifeguard Micro-huomioliivi(Linkki)

Okei, liivikin Netalla jo on, mutta se saattaa käydä pieneksi Netan turkin pidentyessä vielä lisää. Micro-huomioliivi olisi pinkkinä kivan sähäkkä. Varo, Netta, muuten saat pian kaikkea pinkkiä.

3. Kong Stuff-täyttötahnat(Linkki)

No joo, en raaski hankkia mutta kiva olisi silti. Onneksi on vaihtoehtoisiakin tapoja täyttää Kong. Mutta sanotaan nyt vaikka, että en valittaisi jos tuollaisen Kongien täyttöön saisinkin.

4. Hurtta Pro-heijastintalutin(Linkki)

Eli tuo kyseinen hihna löytyy tuosta palkista, missä nuo hihnat ovat, perustaluttimen vierestä.
Olisihan tuo sinisenä aika kiva täydentämään Netan sinisiä valjaita ja löytyyhän Netalta myös sininen Hurtan pehmustettu puolikuristava pantakin. Mutta toistaiseksi nykyinen hihna (nahkainen) kelpaa aivan täydellisen hyvin meille.

5. Joku haastava aktivointipeli

Okei, ei linkkiä. Mutta esimerkiksi joku niitä puisia aktivointipelejä tai jotain, että Netalla olisi haastetta. Toistaiseksi en kehtaa vielä pistää rahojani sellaisiin.

Siinä ne olivatkin. Enempää ei keksinytkään. Saa sitten nähdä, tuleeko noista mitään joskus hankittua. Ehkä, jos niitä löytyy joskus tarjouksessa.

keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Netan suosikkeja

Nyt onkin vuorossa postaus Netan lempiasioista ja sen jälkeen voisi painua itse lukemaan kokeisiin...

Netta tosiaan tykkää kaikenlaisesta ja oli aika mielenkiintoistakin kierrellä ympäri taloa kuvaamassa kaikkea, joskin huomasin, etten löytänyt Hau-Hau Champion Gamble Box-peliä... Mutta vielä se jostain löytyy.

On mahdoton sanoa, mikä on Netan ehdoton ykkössuosikki, joten jostain sitä piti aloittaa. Netan peti on yksi Netan suurista suosikeista. Se on nukkunut siinä siitä asti, kun tuli meille (ehkä siksi, että laitoin siihen päälle aluksi kasvattajalta saadun pyyhkeen). Vieläkin se nukkuu siinä ja tunnistaa käskyn "oma peti". Myös Miru on nukkunut tuossa pedissä ja Mirulle on vähän naureskeltu, koska tuo peti on ollut sille aina pieni (ja Netalle juuri ja juuri sopiva). Miru on vielä viime aikoinakin nähty tuossa pedissä!


Ruoka. Netan suurimpia suosikkeja. Mikä tahansa kuivamuonamerkki taitaa kelvata ja tietysti lisukkeena ruuantähteetkin. Netan ruokailuista tullaan tässä blogissa kuulemaan vielä myöhemmin.


Lelut, erityisesti vinkulelut. Tässä koiravinkulelussa on keskellä ja päässä vinkupilliosa. On tuokin lelu vähän kovia kärsinyt. Netalla ja Mirulla on myös mukava läjä muitakin leluja, mutta niistäkin sitten myöhemmin.


Puruluut. Niistä Netta tykkää, joskin harvoin syö kerralla kokonaan. Nytkin on laatikossa keskeneräisiä puruluita. Joskus, jos ne jäävät lojumaan lattialle, Miru pihistää ne ja syö.


Niin absurdilta kuin se kuulostaakin, Netta taitaa tykätä saunomisesta. Ainakin se mieluusti tulee mukaan ja pääseehän se aina pois, jos se tahtoo. Tiedättekö muita saunovia koiria? Olen kyllä kuullut mutta ei ole ennen meidän perheessä koiria vapaaehtoisesti kylppäriinkään asti saatu.


Lenkit ja ulkoilu ovat myös Netan suosikkeja. Hihnassa mennään ja yleensä Netta pääsee myös juoksemaan irti, mitä se tietysti rakastaa yli kaiken. Pihallekin se pääsee ulkoilemaan koira-aitaukseen. Liian kovista pakkasista ei tosin Nettakaan tykkää.


Koirankeksit. Palkkio mikä palkkio, jopa peruskeksit menivät syksyllä kursseilla. Tosin tietysti Netta tykkää palkkioina myös juustosta ja makkarasta, mutta makkaralla on ikävä taipumus alkaa haista ja sitä jää aina yli.


Tämäpä sitten tästä ja katsotaan taas lähiaikoina, mitä muuta tänne tullaan taas kirjoittamaan. Kerrankin on ideoita.

tiistai 25. tammikuuta 2011

Kong

Eilen sitten kävin ostamassa sen Kong Jump 'N Jack:n. Ei olla vielä testattu muuta kuin sitä, miten hyvin se pomppaa (vastaus: tosi hyvin). Pitää keksiä, mitä saa laitettua tuonne väliin, koska tavalliset koirankeksit ovat hankalia laittaa ainakin siihen Netan Puppy Dental Stickiin.

Kongeillehan myydään myös niitä täyttötahnoja/täyttöpastoja sekä keksijuttuja, jotka on suunniteltu Kongeihin laitetuiksi. Tuntuu tosin, että ehkä on helpompikin tapa kuin jahdata niitä ympäri kauppoja.

Netan Jump 'N Jack on siis kokoa M, koska yleisesti koko M on ainakin muissa Kongeissa nettikaupassa kuvattu 5-15 kg painoisille koirille ja 5-15 kg luki tämän Kongin paketissa. Katsoinkin ensin sitä pienempää Kongia, että on se pieni Netalle. Onneksi niissä lukee, minkä painoisille koirille ne ovat.


Sitten nämä Netan toiset Kongit. Puppy Dental Stick ja Puppy Kong. Tuo Puppy Kong tosin oli alun perin Mirun, mutta omittiin Netalle. Se on Mirulle liian pienikin, Netalle vielä juuri sopiva ainakin valvonnan alla.

Tuo Dental Stick on ainakin kokoa S ja niin varmaan tuo tavallinen Puppy Kong myös.


Kongejahan on vielä monenlaisia. Kaikenlaisia Puppy Kongeja, jotka tunnistaa ilmeisesti tuosta marmorointikuviosta ainakin yleensä ja niitähän riittää saman mallisina kuin aikuisillekin koirille suunnattuja. Punaiset taitavatkin olla sitten perus-Kongeja ja se aivan perus-Kong on kai se Kong Classic (pinkin Puppy Kongin mallinen). Melkein tekisi mieli hankkia Netalle kaikenlaisia Kongeja, mutta ehkä se olisi kuitenkin vähän turhaa.

Olisikohan Extreme Kong (väriltään musta) Vilkulle sopiva? Välillä minut oikeasti yllättää se, kun huomaan miten paljon erilaisia Kongeja onkaan olemassa. Varsinkin Kong Wubba:t. Ne näyttävät hassuilta.

Netissä on ollut kiva selailla, millaisia Kongeja löytyy. Kongin virallisilla sivuilla(http://www.kongcompany.com/worlds_best.html) on yleisesti ollut aika hyvin kuvia Kongeista ja myös Shetland Oy:n sivuilta (http://www.shetland.fi/KONG/kong1.html) on nähnyt erilaisia Kongeja. Onneksi niitä löytyy tavallisista lemmikkikaupoista eikä tarvitse tilata netistä.

sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Talven taikamaassako?

Tänään Netalta meni aamulenkki ohitse, mutta se pääsi Mirun kanssa valokuvauslenkille ja otti siitä todellakin ilon irti. Netta myös tuntuu rakastavan ulkoilmaa, kunhan ei ole liian kylmä ja kunhan tassuihin ei tartu ikävästi lumikokkareita.

Tänään Netalla oli turkinhoitopäivä. Vähän harjaamista ja sitä ennen korvantaustakarvojen takkujen selvittelyä. Tassukarvojakin leikattiin. Myös kynnet leikattiin. Netta yritti potkia kovasti, kun sen etutassujen karvoja leikattiin ja sama juttu kynsien kanssa. Tuntuu taas, että muilla koirilla ne takatassut ovat aremmat.





perjantai 21. tammikuuta 2011

Sheltin luonto

Netan luonteesta en ole varmaan vielä varsinaisesti kirjoittanut täällä, joten nyt on sen vuoro.

Netta on perusluonteeltaan aika utelias. Kun mentiin kesäkuussa hakemaan sitä, se tuli iloisesti vastaan - eikä ollut siis nähnyt meitä aiemmin, koska oltiin käyty katsomassa sitä vain kerran ja silloinkin se oli hyvin pieni ja muistutti aika paljon marsua...

Netta on aluksi arka uusissa tilanteissa, mutta se tottuu asioihin ja menee tutkimaan paikkoja, jos se saa olla irti. TOKO-kurssilla Netta oli aluksi hieman arka ja ihmeissään, kun Miru ei ollut mukana. Miru kun oli samalla pentukurssilla. TOKO-kurssin loppua kohti Netta alkoi kuitenkin tottua. Sama juttu oli ensimmäisellä pentukurssilla (eli sillä, millä Mirukin oli) ja toisella pentukurssilla.

Netta on yleensä aina iloinen ja heiluttamassa häntää. Kun tulee kotiin, se tulee mielistelemään koko takapää heiluen. Se myös yrittää hyppiä ja tehdä kaikkensa saadakseen huomion. Se on aina valmis tervehtimään tuttujaan.

Siinä Netan luonteesta. Jossain välissä voisi vierailla Mustissa ja Mirrissä, koska olen ajatellut ostaa Netalle uuden Kongin. Se on varmaankin Kong Classic (eli tavallinen punainen) tai Kong Jump N' Jackin, eli sellaisen punaisen sakarallisen.

lauantai 15. tammikuuta 2011

Lumihankien prinsesssa?

Netalle kuuluu edelleen varsin tavallista. Pakkaset ovat palanneet ja se on Netankin kannalta ikävää, koska lumi paakkuuntuu sen tassuihin. Tänään ollaan käyty lenkillä - eli myös valokuvaamassa. Netan mielestä luoksetulo tarkoittaa tosin sitä, että juostaan niin kovaa kohti, että kamera pitää siirtää sivuun.

Aamulla Netta sai leikkiä (leikkiä ja leikkiä) sillä "tavallisen" Kongin muotoisella Puppy Kongilla, joka on vaaleanpunainen. Tungin sinne herkkua (näkkileipää...) ja annoin Netan syödä. Hyvin meni, eilen illalla juuston kanssa ei mennyt yhtä hyvin. Katsotaan nyt, saataisiinko jossain vaiheessa video Netan Kong-puuhista.





perjantai 14. tammikuuta 2011

Netan aktivointikamat

Oikeastaan mitään ei ole lähiaikoina sattunut, joten päädyin nyt postaamaan sitten Netan aktivointijutuista, koska niistä en ole vielä varsinaista postausta ehtinyt tehdäkään.

Eli ensin Hau-Hau Champion Gamble Box-peli. Tämän pelaamisesta ollaankin laitettu jo video tänne. Siinä siis on se idea, että siihen voi laittaa kolmeen eri kohtaan herkkupalan. Tässä kuvassa nyt näkyy tietysti vain yksi tuollainen keltainen vetolaatikko, joita siis on kaksi ja päällä olevan punaisen kannen voi nostaa ja sen alla olevaan koloon voi pistää herkkupalan. Netta on oppinut pelaamaan tätä tosi hyvin ja nopeasti.


Alla olevassa kuvassa vasemmalla herkkupallo, johon siis pistetään herkkuja sisälle. Netta saa siitä herkut melkoisen helposti pois.

Oikealla kuvassa on sitten Puppy Kong. Noihin koloihin tms. pitää laittaa herkkuja, itse ollaan kokeiltu pienillä koirankekseillä. Puppy Kong ei ole vaikeimmasta päästä. Meiltä löytyy myös "perinteisen Kongin muotoinen" Puppy Kong, joka ostettiin Mirulle, kun Miru oli pieni. Sitä Netta ei ole vielä testannut.


lauantai 8. tammikuuta 2011

Lumisia talvipuuhia

Tänään käytiin tunnin mittaisella lenkillä kaikkien kolmen koiran voimin. Kamera oli mukana ja valo tietysti oli vähän mitä oli, mutta koirilla sentään oli kivaa.

Lunta oli tullut tosi paljon, mutta se ei estänyt Netan menoa. Netan piti tosin aika paljon loikkia lumessa, mutta saipahan se siitä sitten liikuntaa. Mäissä se hyödynsi reittejä, joista oli jo liikuttu. Aika ovelaa, mutta sellainenhan se Netta on.

Lenkin haittapuoli oli se, että Netan tassuihin tarttui lumipaakkuja - ja muuallekin turkkiin myös. Tassuissa ne tuntuivat sitä eniten häiritsevän. Sisällä se tosin nuolee ne pois ja välillä lattialta saattaa löytyä pieniä lumipaakkuja. Kukakohan on syyllinen?

Lenkin jälkeen Netta olisi heti halunnut ulos. Kumma koira, ensin käydään tunnin lenkillä ja sitten se tahtoo vielä lähteä ulos. Ainakin sillä riittää energiaa.









perjantai 7. tammikuuta 2011

Suunnitelmia

Loman vedellessä viimeisiään on mukava tehdä tämän vuoden suunnitelmia - mitkä näyttelyt ja tapahtumat odottavat, mille kursseille mennään... Ja niin poispäin.

Eilen Netalla oli maha vähän sekaisin ja se olikin illalla vaisu, mutta suostui lopulta juomaan vettä ja tänään se olikin jo oma pirteä itsensä.

Toivon todella, että Netan juoksuaika alkaisi lähiaikoina, niin se olisi ohi ennen treenikauden alkua. Juoksuajan takia kun treenejä jäisi väliin ja olisi ikävä jättää osa kerroista väliin, jos jonnekin sattuu pääsemään.

Keväällä kai alkaisi joku agility-kurssi ja Netallahan tulee huhtikuussa vuosi täyteen, joten toivotaan, että agilityyn päästäisiin. Lisäksi näyttelykoulutuksessa aletaan käydä heti, kun se treenitauon jälkeen taas alkaa. Katsotaan sitten, tuleeko vielä muita kiinnostavia kursseja.

Näyttelyistä ei osata sanoa varmaksi muuta kuin se, että elokuussa mennään Joensuun näyttelyihin (13.8. ja 14.8.). Lisäksi toivottavasti päästään muihinkin näyttelyihin.

Mätsäreissä aiotaan kiertää mahdollisuuksien mukaan ja onneksi niitä on Joensuussa jonkun verran. Pohjois-Karjalan kennelpiirin sivuilla lukee tällä hetkellä jo kolme mätsäriä.

Tässäpä sitten riittääkin odottelemista, kun pohditaan näyttelyitä, kursseja ja mätsäreitä.


tiistai 4. tammikuuta 2011

Nukkumaan, ulos, herkku, nukkumaan

Itselläni on vielä tämä viikko lomaa koulusta ja siksipä olenkin kotona yksin - tai en ihan yksin, onhan täällä kolme koiraa pitämässä minulle seuraa. Eivät ne tosin kovinkaan seurallisia ole, kun kaikki kolme vain nukkuvat.

Perusrytmi on se, että otan ne huoneeseeni ja ne rupeavat nukkumaan. Joskus kaikki kolme sängylleni, tai sitten Netta menee omaan petiinsä tai Miru lattialle. Sitten välillä ne tahtovat ulos ja sitten ne pitää ottaa sisälle. Sitten ne menevät taas nukkumaan ja rytmi on periaatteessa tämä. Näinköhän ne kuluttavat aikaa, kun ovat keskenään päivällä kotona?

Vilkkua ja Mirua ei ole paljoa käsitelty tässä blogissa viime aikoina, joten on oikeus ja kohtuus, että niistäkin on välillä kuvamateriaalia ja selityksiä, vai kuinka?

Joka tapauksessa on varmaan hyvä katsoa, mitä koirat kuvissa puuhaavat. Kuvatekstit siis ovat kuvien yläpuolella.

Miru (vasemmalla) ei taida puuhata varsin paljoa mitään päivisin. Vilkku (oikealla) tykkää myös oikeastaan vain nukkua. Netta haluaisi tehdä jotain, mutta sekin yleensä nukkuu, koska päivisin ei ole tekemistä. Sitä voisi muuten käyttää lenkillä, mutta ei viitsi jättää Mirua ja Vilkkua kotiin ihmettelemään.


Hah, ikä- ja kokojärjestyksessä. Ylimpänä siis vanhin, maaliskuussa kuusi vuotta täyttävä Vilkku, sitten Miru ja viimeisenä blogin päätähti Netta.


Sopuisat lepäilijät. Netta tosin huomasi, että kamera oli kaivettu esille.


Tällä kertaa Miru on se, joka huomasi kuvaajaan. Toiset kaksi löhöilevät.


Vilkku ja Miru. Missä lienee Netta sitten kuvaushetkellä ollutkin. Ei ainakaan ihan lähellä.


Kaikki kolme. Tässä seurassahan Netta viettää päivänsä. Pitää aina ottaa kamera esiin, kun kaikki kolme ovat sopivan lähekkäin. Eri asia on, saako tilanteesta aina kuvan - joskus, kuten nyt, saa ja joskus taas ei.


En kylläkään tiedä, miten normaalia on se, että koira nukkuu ja makailee olohuoneen pöydällä. En tiedä, mistä Netta keksi makailla siinä, mutta ei se mitään ole järsinytkään. Kerran tuon pöydän päälle oli jäänyt Netan peti ja se nukkui siinä. En tosin tiedä, nukkuiko se tuon pöydän päällä jo sitä ennen. Lieneeköhän tuo sitten Netan "peti" päivisin, kun kukaan ei ole kotona.